Expressive Ways of Teaching 'EXPRESSING PREFERENCES' for Form One Students

Welcome to UNIT 10:0!

Review: Previously in Unit 9:0, we discussed about how to teach the sub topics ‘Expressing likes/dislikes’ in Form One; ‘Talking about shoppingin Form Two; ‘Writing Narrative compositions/essaysin Form Three; andStarting, intervening, and closing a conversation/discussionin Form Four. In these sub topics, various aspects were discussed. Theses sub topics provided insights on how to study and teach students how to express themselves in speaking and writing.

In this Unit 10:0, we will learn how to study and teach the following sub topics: ‘Expressing preferences’ in Form One; ‘Locating important places’ in Form Two; ‘Writing Expository compositions/essays’ in Form Three; and ‘Negotiating solutions to problems’ in Form Four. In these sub topics, we will be sharing how to help students express their preferences correctly and confidently; how to locate various local and other places; how to write essays on factual information; and how to negotiate solutions to various problems.

In this unit 10:1, we will share how to study and teach the sub topic “Expressing preferences’ in Form One. In this sub topic, students will be equipped with the correct or appropriate ways of expressing preferences and in confident way.
                                                                    
THE FOLLOWING IS THE COMPREHENSIVE TEACHING GUIDE ON THE SUB TOPIC:

A: INFORMATION OF THE TOPIC:
1. Topic: EXPRESSING LIKES AND DISLIKES
2. Sub Topic: Expressing preferences
3. Periods per sub topic: 08
4: Class: Form One.
B: HOW TO TEACH THE TOPIC:

5. ACTIVITIES AND GAMES TO FACILITATE A LESSON


GENERAL INTRODUCTION
The aim of this sub topic is to enable students to express and talk about their preferences and the preferences of others. These are the things people like to do in their life. They are the things people like more than other things. This sub topic, if it is taught well, will enable teachers to know what their students prefer in their life and school life in particular. The sub topic should be treated with trust so that students can truly express their preferences.

ACTIVITY 1: BRAINSTORMING ON THE SUB TOPIC.
A teacher guides students to brainstorm on the key words of the sub topic. These key concepts are prefer and preference. Prefer (v) is to like somebody or something than somebody else or something else. Preference (n) is the act of selecting somebody or something over somebody else or something else. In this sub topic, students are guided to the ways of making preferences between two or more things.

A teacher is always a role model. The teacher shows and expresses his/her preferences by using appropriate words, phrases, expressions and in meaningful contexts. As he/she expresses his/her preferences, a teacher can use different pictures of different objects or things he/she prefers.

After a teacher has given his or her model expressions of preferences, also a teacher can introduce to students the correct patterns and phrases to use when expressing preferences.

EXPRESSING YOUR OWN PREFERENCES.
In expressing your own preferences, you can be asked the question, then you can respond by expressing your preferences.
The most commonly used expressions when expressing your own preferences are:
QUESTION: What do you prefer?
ANSWERS: I prefer tea to coffee. We prefer travelling to farming.

EXPRESSING OTHERS’ PREFERENCES.
In expressing others’ preferences, you can also be asked a question and then respond by expressing the preferences of the person or people you have been asked in the question.
The most commonly used expressions when expressing others’ preferences are:
QUESTIONS: What does he/she prefer? What does your brother prefer?
ANSWERS: He prefers movies to music. My brother prefers studying to playing football.

Other Common Expressions used when expressing preferences are:
Would prefer and would rather which are used to talk about preferences or ask about preferences. For example:
I prefer living on my own.
Would you prefer to see a movie or go to a club?
Would you rather go shopping with me

The teacher also introduces students to the various vocabularies to be applied when expressing about preferences. Most vocabularies should be familiar to the students and their local community. Some of them are:
Tea, coffee, teaching, farming, travelling, playing, football/net ball, watching TV, studying.

ACTIVITY2: PRACTICE TIME
This is the time for students to express their preferences now.
A teacher can allow students to go out in few minutes and collect the things they like more than other things. They should collect two things. For example, one student can bring two pictures, one of his/her aunt and another on his/her uncle. This is just an example. Another example, a student can bring two pictures; one of a cat and another of a dog.

In pairs, students are guided by the teacher to express their preferences by using correct expressions guiding questions.

ACTIVITY 3: READING TEXTS ON DIALOGUES.
A teacher guide students to read dialogues on preferences. After the dialogue or dialogues on preferences, a teacher can provide some comprehension questions so as to see if they have mastered the ways of expressing preferences.

DIALOGUE ON PREFERENCES.
Asha visits Rose. As soon as Asha arrives, they begin talking about their preferences. Below is their conversation:
Asha: Hello Rose!
Rose: Hello Asha! How are you?
Asha: I’m fine! What are you doing right now?
Rose: I’m cooking and my mother is baking. What do you prefer?
Asha: I prefer baking to cooking. And you what do you prefer?
Rose: I prefer to cook rice rather than baking. What else are you interested apart from cooking?
Asha: I like to play tennis. What do you prefer?
Rose: I would rather play netball than tennis. Do you like outdoor tours too?
Asha: Yes. I like camping. And you what do you prefer?
Rose: I would prefer shopping rather than camping. You’re talking too much. Are you thirsty?
Asha: Yes. I am.
Rose: What do you prefer?
Asha: I would prefer to have some water.

GRAMMAR PRACTICE: Form and Function of the Sub Topic:

EXPRESSING PREFERENCE
Here are some of the rules of forming correct making preference expressions:
(1)   PREFER: + Noun +TO + Noun :
QUESTION: What do you prefer?
ANSWERS: I prefer coffee to tea. I prefer cooking to baking.

(2)   PREFER+ -ING Form + TO + ING Form :

QUESTION: What do you prefer? What does she prefer?
ANSWERS: I prefer playing to dancing. He prefers swimming to playing.

(3)   SUBJECT+ PREFER+ TO Infinitive + RATHER THAN + Bare Infinitive :
QUESTION: What do you prefer?
ANSWERS: I prefer to eat fish rather than (eat) meat. I prefer to play football rather than play netball.

(4)   SUBJECT + WOULD PREFER + TO Infinitive :
QUESTION: Would you like to have a cup of coffee?
ANSWERS: I would prefer to have some water. I’d prefer to play.

(5)   SUBJECT + WOULD + PREFER+TO Infinitive rather than +bare infinitive.
QUESTION; What do you prefer?
ANSWERS: I would prefer to run away rather than stay. He’d prefer to stay at home rather than drive to the restaurant.

(6)   SUBJECT+WOULD RATHER
QUESTION; What do you prefer?
ANSWERS: I'd rather play football than golf. I’d rather go to church than playground.

Note: Sometimes there is difference in meaning, form and in placement of prepositions in these terms:

Difference in Meaning:
For example, the word 'prefer' is used to talk generally about likes, dislikes, what we want. For example:
He prefers reading books.
She prefers playing netball.
I prefer going to the beach than going to a swimming pool.
However, the expressions like 'would prefer' and 'would rather', are somehow more specific when they are used. For example:
I would prefer to see him in person.
I would prefer to check the new movie.
I would rather go home now.
I would rather ask him now.

Difference in Form:
The word ‘prefer’ is followed by a different verb forms as in:
I prefer living in a city. (it is followed by the
gerund; the ' -ing' ending)
I would prefer to be told the truth. (it is followed by the infinitive ; to+ the verb)
Would you rather stay at a hotel? (it is followed by the base form of the verb; the verb without 'to'.

Different prepositions to state the choice.
In terms of placement of prepositions, ‘prefer’ and ‘would prefer’ – go with 'to' as in:
I'd prefer living in a city to living in the country.
I would prefer being alone to being with the wrong person.

While ‘would rather’ – goes with 'than' as in:
I would rather talk to him in person
than call him on the phone.
I would rather pray than stay doing nothing.


6: CONNECTION: Beyond the Sub Topic. This sub topic is the topic that is special for helping students to express their preferences and the preferences of the others. In the process, they can develop various skills like:
-Confidence
-Public speaking skills.
-Decision making skills.
-Critical thinking skills.
-Communicative skills.
-Simple present tense.

7: NOTE: This sub topic mostly deals with Speaking and Listening Skills. Just like other language skills, these language skills need more students' participation than teacher's involvement.

Check out how to Study & Teach other Form One Sub Topics in this Blog!
And many more from ‘O’ Level English Blog!

Also check out how to Study & Teach the following Form Two Sub Topics in this Blog!
And many more from ‘O’ Level English Blog!


Also check out:
Form I Sub topics, at FORM I SYLLABUS TOPICS REVIEW
Form II Sub topics, at FORM II SYLLABUS TOPICS REVIEW
Form III Sub topics, at FORM III SYLLABUS TOPICS REVIEW  
Form IV Sub topics, at FORM IV SYLLABUS TOPICS REVIEW  

For more on Literature Topics, check out Literature in English Blog
For how to be professional keeper of your Diary in Kiswahili or English, check out My Diary


For Form IV NECTA Examination Sections, check out ELABORATED CSEE NECTA EXAMINATION SECTIONS

Resources

Post a comment

0 Comments